srijeda, 19. svibnja 2021.

 

Ovaj tjedan od 17. svibnja do 21. svibnja održava se Tjedan otvorene vlasti. Što je to uopće Tjedan otvorene vlasti?

Tjedan otvorene vlasti je globalna inicijativa čiji je cilj osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, uključivanja i osnaživanja građana i civilnoga društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga koje javna uprava pruža građanima.

Baš kako bi nas se pojasnio ovaj tjedan održana nam je mrežna edukacija u kojoj su sudjelovale škole uključene u projekt, Miroslav Schlossberg iz HrOPEN, Darija Marić iz ureda za udruge, Maja Stranić Grah i Natalija Šimunović iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, načelnica Sektora.

Temeljna načela inicijative su:

-        Sudjelovanje građana

-        Transparentnost

-        Odgovornost

 

Neki od značajnijih ostvarenih rezultata s direktnim koristima za građane u području pristupa informacijama su definitivno Projekt e-Građanin,  Portal otvorenih podataka i e-Savjetovanje.

Dobar pr. bi bio možda kod grada Pazina, koji sudjeluje u procesu participativnog donošenja proračuna, tj. time se poboljšava informiranje i uključivanje građana u donošenju odluka, smanjuje se kritičnost građana, povećava se transparentnost i odgovornost, pojačava se povjerenje građana u institucije i njihove predstavnike i dr.

Dragi naši čitatelji ovime sam vam htjela malo pojasniti ovaj tjedan i uključiti vas u sudjelovanje u našem projektu. Nadamo se da uživate jednako, koliko i mi.







Nema komentara:

Objavi komentar